сряда, 28 декември 2011 г.

Какво е дартс и какви са правилата?

Това е игра, в която играчите хвърлят къси стрелички в мишена, която е окачена на стената. Корените на играта идват от Британските острови и днес може да се състезавате професионално в много държави по света.

Мишената за дартс се разпределя на сектори от 1 до 20. Центърът е 50 точки, а около центъра 25. В играта може да уцелиш троен или двоен сектор. Ако уцелите извън мишената вие получавате 0 точки. Максумум точките, които може да направите за 1 хвърляне (3 мятания на стрелички се брои за 1 път) са 180, като уцелите 3 пъти, троен сектор 20. Тройните сектори са тези по-близо до центъра на мишената.

Стандартната мишена е на височина 174 см. от пода и 237 см. дължината до линията, от която играчите мятат.


Най-популярните видове игри на дартс:

301/501/701
Всеки от играчите започва с 301, 501 или 701 точки. След като метне 3-те си стрелички, спечелените брой точки се изваждат от  резултата. Играта продължава, когато някой занули точките си, но задължително като уцели двоен сектор. 50 също се брои за двоен сектор (25 по 2). Ако някой от играчи уцели повече точки отколкото му трябват за зануляване, то тогава последните му 3 мятания не се броят.

Рунд
Когато играете този тип игра, вие трябва да уцелите секторите от 1 до 20, след което трябва да уцелите удвояването на тези сектори, а след това утрояването. Завършва се с попадене в центъра (булс ай, термин от английски bullseye, която се използва се центърът на мишената).
Играчът, който първи уцели булс ай, печели играта.

Всички петици
Тук играчите целят да наберат максимален брой точки, кратен на 5.  Резултатът от сума, който не е кратен на 5, не се брои.
Числото 5 дава 1 точка, 10-2точки.... 50-10точки.
Играчът, който пръв направи 51 точки, печели играта.

Прочетете историята и от тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар