четвъртък, 29 декември 2011 г.

Основните техники за хвърляне, в дартс-а!

Начинът по който играчите на дартс хвърлят стреличките е най-важен. Това определя точно къде ще се спре стреличката и къде ще удари мишената.


 Стрелата пътува по параболична крива, както виждате горе в изображението. Винаги, когато мятате по един и същ начин и се целите на едно и също място, то стреличката ще пътува по една и съща праболична крива, както куршумът или камък.

От мощта, с която хвърляте стрелата, кривата може да бъде на по-високо или по-ниско. С добре техника за хвърляне, вие трябва да направите, така че стрелата да се движи по пароболична крива и да удари мишената, точно там където сте се целили.

За да може да хвърляме точно по правилния начин, ние трябва да разгледаме механиката на ръката.
Може да я определим като "машина" от 3 лоста, които са прикрепени един към друг.
От горната снимка вдясно, можем да видим как точно един играч на дартс трябва да се прицелва към мишената и да определи пароболичната крива на стреличката.

Тези, които са учили механика знаят, че винаги можем да уцелим мишената, която сме си набелязали, стига да направим паробаличната крива, да посочва точно нея. Вие просто трябва да се упражнявате, с вашата параболична линия и да я насочвате там където трябва.

Картинката горе вдясно показва насочването на позицията, когато хвърляте стреличката.

Сега ще говорим за всеки отделен елемент, който играе съществена роля при мятането на стреличката и уцелването на мишената.

Рамото: Това е единствения елемент, които не променя позицията си. Самото действие на хвърляне идва от ръката, така че рамото трябва да остане неподвижно, както и вие.

Лакът:  Той остава неподвижен, когато идвате назад с вашата стрела, в момента на ускорение обаче, вие  я уравновесявате. Може да сте чували, че лакътят трябва да остане неподвижен по време на хвърлянето, но всъщност това твърдение е грешно. По-късната фаза на стрелянето, лакътят трябва да бъде спуснат, за да може да запазим параболата на стрелата и да я изстреляме навремето, а  ако лакътят остане неподвижен, ние трябва да изстреляме стрелата по-рано. Съшо така това прави освобождаването по-лесно, а ние точно това се стремим, да намерим правилната точка на освобождаването на стреличката от ръката.

Китката:
Китката помага при ускорението. Ако направите китката ви така, че по време на хвърлянето изглежда като камшик. то тогава стрелата ще бъде хвърлена по-силно. Тогава може да местите, гореизброените части по-бавно. Китката трябва да се контролира 100%-тово и ако сте начинаещ трябва лека по лека да усвоявате движението на китката по време на мятането.





1 коментар: